Menu

Harley Davidson – moottoripyörien klassikko

Harley Davidson on tuttu myös ihmisille joiden kokemus kaksipyöräisistä on rajoittunut pelkkiin polkupyöriin. Harley Davidson on totisesti legendaarinen moottoripyörämerkki, jonka rikkaasta historiasta kerromme lisää tässä artikkelissa. Käymme läpi yrityksen syntyvaiheet, sen perustajat, kehityksen ja vilkaisemme mahdolliseen tulevaisuuden suunnitelmiin.

Legendan synty

Harley Davidson perustettiin vuonna 1903, eli sen historia on reilusti yli satavuotinen ja se on yksi vanhimpia moottoripyöriin keskittyneitä yrityksiä. Harley Davidsonin nimi juontaa juurensa varsin ymmärrettävään lähteeseen, eli sen perustajiin William S. Harleyhin sekä Arthur Davidsoniin, jotka suunnittelivat alkukantaisen moottoripyörän, joka oli todellisuudessa polkupyörä johon oli lisätty apumoottori. Yrityksen alku oli vaatimaton ja miehet rakensivat motorisoituja polkupyöriään Yhdysvaltain Wisconsinin osavaltiossa, Milwaukeen kaupungissa pienessä puuvajassa. Heidän työtila alussa oli vain muutamien neliömetrien luokkaa. Kesti vuosia ennen kuin he kehittyivät pyörien rakentamisessa ja ensimmäinen merkittävä läpimurto koettiin 1905 kun miesten pyörällä voitettiin kilpa-ajo. Nykypyöriin verrattuna pyörän nopeus oli kuitenkin liki absurdi, sillä se kulki varsin vaatimattomalla nopeudella ja muistutti enemmän polkupyörää kuin modernia moottoripyörää. Vuosien kuluessa Harley Davidson pyörät osallistuivat yhä useampaan kisaan ja keräsivät mainetta varhaisten moottoripyöräharrastajien keskuudessa.

Laajentuminen maailman ympäri

Harley Davidson keräsi mainetta ja alkoi varsin pian laajentua varsin eksoottisiinkin kohteisiin. Harley Davidson moottoripyöriä vietiin Japaniin jo 1910-luvulla joka on jo itsessään pieni kansainvälisen kaupan saavutus, sillä Japani oli tuolloin vielä varsin eristynyt maa. Pienimuotoista vientiä kehittyi myös muihinkin maihin, lähinnä Kanadaan ja Iso-Britanniaan. 1920-luvulla Harley Davidson oli kuitenkin jo maailman suurin moottoripyörien valmistaja, ja sen pyöriä myytiin liki 70 maassa tuhansien jälleenmyyjien kautta. Yhtälailla, moottoripyörät jatkoivat kehittymistään ja niiden moottorin tilavuus ja teho kasvoi. 1930-luvun lama kohteli Harley Davidsonia ja kaikkia muita moottoripyörä valmistajia kaltoin. Lopulta moottoripyörä valmistajista, vain Harley Davidson sekä sen vanha kilpailija, Indian Motorcycles selvisivät lamasta. Haasteita toi lisäksi seuraavan vuosikymmenen toinen maailmansota, jonka takia siviilipyörien tuotanto lopetettiin miltei kokonaisuudessaan.

Toisen Maailmansodan jälkeinen kasvu

Toisen Maailmansodan päätyttyä, maailma oli avoinna Harley Davidsonin kasvulle ja siitä tuli todellinen aikansa symboli ja americana legenda. 1950-luvulla tuotanto kasvoi merkittävästi ja harrikalla ajoi niin Elvis kuin Suomen poliisikin vuoden 1952 Olympialaisten aikana. Seuraavat vuosikymmenet olivat merkittävän kasvun vuosia Harley Davidsonille. Yrityksen tuotto kasvoi moninkertaisesti ja sen pyörien tehokkuus ja tekniikka kehittyi huimasti, tehden siitä siihen aikaan maailman arvostetuimman moottoripyörä merkin. Harley Davidsonin pyöriä on pidetty jokseenkin kalliina, ja monet ostajat tarvitsevat rahoitusjärjestelyjä osana ostosta. Suomessa freedomrahoitus voi avittaa monia uusia harrastajia oman harrikkansa rahoituksessa.

Modernin maailman haasteet

Harley Davidson oli voimissaan aina 1980-luvulle asti kunnes se alkoi hiljalleen kohdata haasteita. Japanista tuli uusi sukupolvi erilaisia moottoripyöriä jotka pystyivät haastamaan legendaarisen merkin, jonka imago ei enää tarttunut nuorempaan sukupolveen samalla tavalla. Vaikka yritys pystyi vielä pienempiin innovaatioihin, sen suosio laski hitaasti läpi 1990- ja 2000-luvun. 2010-vuosikymmenellä Harley Davidsonilla on vielä vankka kannattajakunta, mutta yrityksen tuotto ei ole lähelläkään entisiä mittoja. Brändin arvo laski peräti 43% vuonna 2009 ja yritys joutui irtisanomaan tuhansittain työntekijöitä, sekä siirtämään niitä ulkomaille.

Silti, Harley Davidson myy lukuisia moottoripyöriä vuosittain ja yrityksen tuotto on kahden viime vuoden aikana lähtenyt hiljalleen nousuun. Harley Davidsonin brändi voi olla kokenut kolauksen viime vuosina, mutta se on silti todennäköisesti maailman tunnetuin moottoripyörämerkki, ja se on päätynyt myös taidemuseoihin näytille!