Menu

Moottoripyöräilyn historiaa

Moottoripyöräilyn historia ulottuu 1800-luvun lopulle. Silloin rakennettiin maailman vanhimpana polttomoottorikäyttöisenä moottoripyöränä pidetty kulkuneuvo. Tarkalleen ilmaistuna vuosi oli 1885, jolloin Gottlieb Daimler rakensi kyseisen pyörän. Alkuperäinen pyörä oli puurunkoinen, mutta se tuhoutui tulipalon seurauksena. Ruotsalaiset tekivät kuitenkin pyörästä kopion ja se on ollut esillä Lahden Classic Motorshow’ssa vuonna 2010. Sotia edeltävältä ajalta ovat amerikkalaista alkuperää olevat moottoripyörät eli nelisylinterinen Henderson ja legendaarinen Indian. Zündapp moottoripyörä on kuuluisa saksalainen merkki. Suomalaisvalmisteinen ensimmäinen moottoripyörä on vuoden 1937 mallia oleva Pyrkijä. Muita kuuluisia pyörämerkkejä ovat kaikkien tuntemat Honda, Kawasaki ja Yamaha. Moottoripyöräily sopii sekä naisille että miehille. Suomessa on useita moottoripyöräkerhoja, joihin harrastaja on tervetullut liittymään mukaan.

Pohjoismaiden suurimmat moottoripyörämessut järjestetään 3.-5.2.2017 Messukeskuksessa Helsingissä.

esimerkiksi brittipyörien historia näyttää tält: Euroopassa suunniteltiin ja rakennettiin ensimmäiset brittipyörät 1800-luvulla. Pyöriä ei kuitenkaan tuolloin valmistettu myyntiin asti. Vuonna 1894 saksalainen Hildebrand & Wolfmuller teki ensimmäisen kaupalliseen tuotantoon valmistetun moottoripyörän. Pyörää myytiin noin pari sataa kappaletta, jonka jälkeen moottorit kehittyivät yhä paremmiksi ja pyörät tulivat vihdoinkin markkinoille. Moottoripyörien valmistajat lisääntyivät melkoisen kiihtyvällä vauhdilla. Royal Enfield, joka oli englantilainen yritys, toi ensimmäisen moottoripyöränsä markkinoille vuonna 1901. Englantilainen moottoripyörän valmistaja Triumph, toi julkisuuteen niin ikään ensimmäisen moottoripyöränsä vuonna 1902. Amerikkalaiset seurasivat moottoripyörämarkkinoita ja kohta tuli markkinoille Harley Davidsonin pyörämallisto. Englantilaisia pyöriä oli 1930 – luvun markkinoilla jo useampia moottoripyörämerkkejä. Brittipyörät ovat kaikkialla maailmassa edelleen hyvin suosittuja

Moottoripyöräily on suosittu harrastus ympäri maailman

Harrastuksena moottoripyöräily antaa harrastajalleen paljon. Monet aloittavat moottoripyöräilyn jo nuoruudessa, toiset taas iäkkäämpinä. Monesti moottoripyöräily aloitetaan lajin tuoman vapaudentunteen vuoksi. Mitä vapaus sitten käytännössä tarkoittaa? Moni moottoriurheilun harrastaja toteaa, että moottoripyörä on ihmisen kehittämä hevonen. Hevonen antoi aikoinaan mahdollisuuden liikkua nopeasti paikasta toiseen ja saman tekee nyt moottoripyörä. Ovatko moottoripyöräilijät sitten ajessaan vastuuttomia? Eivät suinkaan. Moni moottoripyöräilyä harrastava toteaa, että hän seuraa ajaessaan ympäristöään herkeämättä. Yllättäviä ja nopeita tilanteita saattaa tulla liikenteessä yhtäkkiä eteen. Moottoripyörällä ajaessa akkujaan voi ladata ja rentoutua arjen haasteista. Rentoutuminen ei kuitenkaan ilmene vastuuttomana ajokäyttäytymisenä. Moottoripyöräilijä joutuu seuraamaan liikennettä autoilijaa tarkemmin. Useampi moottoripyöräilijä käyttääkin ajaessaan huomioliiviä, jotta näkyisi liikenteessä paremmin.